Naš član glavni konsultant FAO za izradu IT Strategije Poljoprivrede BiH


Dr. Grujica Vico je u ime Svjetske Organizacije za Poljoprivredu i Hranu (FAO) dana 09.06.2021. godine u Konjicu održao prezentaciju “Smjernice za strateski okvir digitalizacije poljoprivrede u BiH”, koja se organizuje u okviru projekta “Izgradnja osnova e-poljoprivrede u Bosni i Hercegovini”.
Vjerujemo da će digitalizacija ovog sektora značajno pomoći u stabilizaciji i razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH.
Ovu radionicu je otvorio g. Vlado Pijunović, ispred FAO.
Na radionici su bili prisutni osim predstavnika FAO, predstavnici sljedećih institucija i tijela: Agencije za bezbjednost hrane BiH, entitetska Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za harmonizaciju plaćanja, predstavnik Brčko Distrikta, naučne istraživačke institucije iz cijele BiH, EU4AGRI (UNDP, ČRA i Evropska Unija) i Udruženja poljoprivrednika.
PZ Gvozno je kroz određena rješenja već pokazalo da radi na tome, a i naša rješenja su uvrštena u katalog primjera dobre prakse Bosne i Hercegovine u oblasti primjene informacionih tehnologija u poljoprivredi.
Na ovaj način smo još jednom obezbjedili promociju PZ Gvozna i Kalinovika na međunarodnom nivou.
G. Vico je nacionalni E-agriculture konsultant FAO. Zaista velika čast za našu zadrugu.

Više o samoj prezentaciji na stranici UN BiH (na engleskom jeziku): https://bosniaherzegovina.un.org/en/131299-fao-launching-dialogue-transformative-power-digitalization-agriculture-sector-bosnia-and

Objavljeno  10.06.2021.